Het kan u zomaar overkomen deze vakantie. Uw vlucht heeft vertraging, waardoor u (veel) later dan gepland op uw bestemming aankomt. Heel vervelend, maar mogelijk heeft u recht op compensatie. Op grond van Europese regelgeving zijn luchtvaartmaatschappijen verplicht om in bepaalde gevallen compensatie aan te bieden bij vertraging van de vlucht. Het moet dan wel gaan om een vlucht die vertrekt vanuit of aankomt in een van de lidstaten van de Europese Unie (EU). Op welk bedrag u recht heeft, is afhankelijk van de duur van de vertraging en de afstand van de vlucht. Indien het gaat om een vlucht van korter dan 1500 kilometer en uw vlucht heeft meer dan twee uur vertraging dan heeft u recht op verzorging: eten en drinken en twee gratis telefoongesprekken, faxberichten of e-mails. Kan de vluchtpas een dag later vertrekken dan heeft u ook recht op een gratis hotelovernachting en vervoer van en naar het hotel. Gaat het om een vlucht met een afstand van 1500 tot 3500 kilometer dan heeft u recht op verzorging bij een vertraging van meer dan drie uur en bij vluchten van meer dan 3500 kilometer bij een vertraging van vier uur. Heeft uw vlucht meer dan vijf uur vertraging dan mag u weigeren om met de vlucht mee te gaan en heeft u recht op volledige terugbetaling van uw vliegticket. Wanneer u door de vertraging meer dan drie uur later op uw eindbestemming aankomt, dan heeft u naast verzorging ook recht op een compensatie ter hoogte van:
– € 250 bij alle vluchten met een vluchtafstand tot 1500 kilometer;
– € 400 bij alle vluchten binnen de EU met een vluchtafstand van meer dan 1500 kilometer en bij vluchten van of naar een land buiten de EU met een vluchtafstand van 1500 tot 3500 kilometer;
– € 600 bij een vlucht van of naar een land buiten de EU, een vluchtafstand van meer dan 3500 kilometer en een vertraging van meer dan vier uur. Bij minder dan vier uur, krijgt u € 300.
Een luchtvaartmaatschappij hoeft echter geen compensatie uit te betalen wanneer de vertraging is veroorzaakt door buitengewone omstandigheden, zoals extreem weer, staking van luchtvaartpersoneel of oorlog in het gebied van bestemming. Wel heeft u dan recht op verzorging. Hoewel luchtvaartmaatschappijen verplicht zijn minimaal deze vormen van compensatie aan te bieden, gebeurt dit niet altijd.
Had uw vlucht vertraging en meent u recht te hebben op compensatie? Neem dan contact met ons op.
Compensatie vertraging vluchten – Salvador Ingelse Maastricht U vindt bij ons twee gedreven advocaten, dr.mr. Chris Ingelse en mr. Suzan Jongen